Verksamhet de 10 senaste åren:

2005    Sångfesten i Hangö
2006    Verket Förklädd Gud i Ekenäs, Åbo och Vasa
             Sångfesten i Vasa
2007    Förklädd Gud i Jomala kyrka, Åland
              Konsert med Akkordiakoret från Haugesund, Norge
              Medverkan i Självständighetsfesten på Sisu Arena, Karis
2008     Konserten ”When I´m 64” på Tryckeriteatern i Karis och Bio Karelia i Ekenäs
              Deltagande i The 8th Advent & Christmas Songs Festival i Budapest  4-7 dec.
2009    Soppa & Sång, dramatisering av "Lille Pärs vandring"
              Kören uppträdde på Svenska Teatern, inför föreställningen av pjäsen  "Så som i Himmelen"
              Gospelkonsert i Ekenäs kyrka
2010    Gospelkonsert  i Karis kyrka och i Kulturhuset Karelia, Ekenäs
             "På väg till Spanien", ost o druvor,  sång o musik i Sigurd Snåresalen i Ekenäs
             Internationella körfestivalen VII Cantate Barcelona 15-17.10
2011    Rockkonsert i Ekenäs på Kulturhuset Karelia tillsammans med Borgåkören Cawiar
             Rockkonsert 2  på Tryckeriteatern i Karis
             Rock- och Gospelkonsert  på Tryckeriteatern i Karis 
2012    Musikalhits, konsert i Bygdegården i Tenala
             Cantate Amsterdam - internationell körfestival i Holland 8 - 11.3.
             Med Degerbykören sjöng vi "supekonsert"  i Degerby
             Rockkonsert i Borgå - inbjudna av kören Cawiar till en gemensam konsert
             Julkonsert  "Härlig är jorden" i Ekenäs kyrka. Gemensam med Ekenäs Manskör

2013     Negro Spirituals & Gospel: "Feel the Spirit" med Christa Katter i Karis kyrka12.5.
             Körmaraton vid Music & Arts Festival i Jakobstad 4-6.10.
             "Feel the Spirit" i Närpes kyrka 6.10.
             Välgörenhetskonsert för Afghanistan i Sigurd Snåresalen i Ekenäs 17.11.
             Medverkan i "De vackraste julsångerna" i Tenala kyrka 18.12.

 

2014

Efter att ha övat och uppträtt med svängiga och vackra sprituals och blandat dem med favoriter ur tidigare gospelrepertoar började Olav och styrelsen fundera på kommande utmaningar. Funderingarna utmynnade i en repertoar med dramatiserade kärlekssånger under rubriken ”Tour d’amour”. Pia-Lena Kastus-Lindholm och Danne Lindholm föreställde ett förälskat par på resa till Paris och deras upplevelser knöts samman i evergreens av bl.a. Cole Porter och Evert Taube, skickligt arrangerade av Olav. Vår föreställning fick ett extra lyft av att Minna Nyberg deltog med många fina solouppträdanden invävda i ”storyn”. Olav ackompanjerade suveränt på piano, likaså Teddy Granroth och Claus Terlinden på bl.a. gitarr, dragspel och fiol.

”Tour d’amour” drog fullt hus i Snåresalen den 12 maj.

 

Inför höstterminen höll vi ett körläger den 30 och 31 augusti för att fräscha upp kärlekssångerna och för att öva den repertoar vi skulle ta med oss till Italien senare på hösten. För att göra det lättare för alla att delta även i körlägrets samvaro efter fredagens övningspass hölls lägret centralt i Höijersgården i Ekenäs. Kvällens knytkalas gav oss möjlighet att ”prata av oss”, att redogöra för sommarens händelser och naturligtvis att sjunga tillsammans. 

I början av oktober sjöng vi en repris av konserten ”Tour d’amour”, igen med välfylld konsertsal, denna gång i Bygdegården i Tenala.  
Bara en vecka efter konserten i Tenala reste vi iväg till den lilla staden Montecatini Terme i Toscana för att delta i 3rd International Choir Festival där. Under tre dagar träffade vi körer från Sverige, Ungern och Italien. Körerna uppträdde för varandra under de första festivaldagarna och sedan tillsammans på den stora galakonserten sista kvällen. Vi besökte Florence och Pisa och vi trivdes tillsammans inom kören bl.a. där vi satt på den trevliga terrassen på hotellet. Det var en fin resa!  
Året avslutades den 20 december med julkonsert i den stämningsfulla och vackra kyrkan i Ingå, tillsammans med kören Degerby bortblandade. Konserten inleddes och avslutades gemensamt, däremellan framförde vardera kören sin egen avdelning. Vår kör hade stöd av Teddy som dirigerade en del av sångerna medan Olav ackompanjerade vid pianot. Vi sjöng även några sånger a cappella under Olavs ledning. Efter en lyckad konsert avrundade vi kvällen med att samlas en stund på restaurang KW i Karis.

2015

När vi började vårterminen hade Olav sammanställt en helt ny och diger repertoar: musicals. Det var mycket att bita i, utmanande, men mycket givande och inspirerande musik från Cole Porter till Abba. Vi övade hela våren, hade körläger med Minna Nyberg, kämpade och försökte lära oss utantill. Melodierna och texterna tog form och vi lämnade dem att mogna över sommaren.

 

Vårt Startskott den 11-12 september var en ”hemlig resa”. Ingen visste vart vi var på väg när vi steg på bussen. Norrut från Pojo-vägen mellan Tenala och Karis. Till Kisakeskus! Vi övade på fredag kväll, efter kvällsmålet samlades vi och sjöng ur vår nya standardrepertoar tills vi måste sluta för att vi störde ungdomar, som skulle sova i våningen ovanför. Vi övernattade i närliggande 5-personers stugor på en vacker höjd med utsikt över Kullaträsket. Minna Nyberg deltog på lördagen och vi fick igen lära oss mycket nyttigt om  tonbildning och sångteknik. Teddy dirigerade och Olav ackompanjerade, båda hjälpte oss att finslipa detaljerna.

 

Resultatet av våra ansträngningar fick vi presentera den 24 oktober på vår konsert ”The Sound of Musicals” i Snåresalen. Det var extra spännande eftersom det i salen satt många dirigenter och musikaliska ledare, som deltog i FSSMF:s  Musikforum i Ekenäs den helgen. Konserten inleddes av barnkören Sångsnäckan från Karis och under kvällen sjöng vi några gemensamma sånger med dem. Snåresalen var fylld och konserten en framgång.

 

Så var det dags att börja öva för Cajornas julkonsert i Ekenäs kyrka den 19 december tillsammans med Finland Lucia. Upplägget var en gammal tradition från tiden för ”De vackraste julsångerna”. Kören uppträdde gratis, församlingen deltog i kostnaderna och kollekten gick till Lucia-insamlingen. Kyrkan var fullsatt, Lucia med följe sjöng vackert och alla fick en god portion julstämning. Efter konserten samlades vi många från kören på Motel Marine för att äta, diskutera konserten och önska varandra God Jul. 

 

2016

 

År 2016 skulle bli ett år att minnas; det hade gått 25 år sedan Caj Ehrstedt startade blandade kören Cajorna. Redan under år 2015 hade jubileumskomitten bestående av Ulli, Carola, Marina och Carita startat insamlandet av kontaktuppgifter från tidigare cajor för att inbjuda dem att delta i jubileumskonsert och -middag. Uppsökandet och kontaktandet fortsatte  på våren 2016 och i april samlades jubileumskören på nära 100 sångare till den första övningen.

Under våren fortsatte planeringen. Jubileets musikutskott (Libo, Berndt, Ulli och Carita) valde jubileumskonsertens sånger tillsammans med Olav. Ekenäs kyrka var bokad för konserten och Hotel Sea Front för middagen.

 

Medan jubileet planerades i bakgrunden förberedde sig kören för vårens satsningar. Det hade kommit en förfrågan från Kimito församling om Cajorna kunde ge en konsert till minnet av Caj Ehrstedt i Kimito kyrka. Olav valde ut sånger från tiden med Caj och på vändagen den 14 februari hölls en känslosam konsert med Cajs hustru Eva och tre söner som hedersgäster. 

 

Efter besöket i Kimito fortsatte onsdagsövningarna med finslipning av musikallåtarna från hösten. Konserten "Sound of Musicals" framfördes på nytt den 16 april i Snåresalen. Det blev nästan slutsålt och glädjande var att se flera i publiken som hade varit också på höstens konsert. 

 

Innan det blev sommarlov bekantade vi oss under några övningar med Olavs utkast till jubileumskonsertens repertoar.

 

 

Vi startade som vanligt hösten med ett körläger, vårt Startskott, denna gång i natursköna Sjömansro i Lappvik. 

Glädjande var att några nygamla sångare hade hittat tillbaka till kören. Så fortsatte övningarna, Olav slipade på stämmorna,

Teddy var med på några övningar, speciellt då jubileumskören övade.

Vår jubileumskonsert den 12 november blev en fullträff. Ekenäs kyrka var fullsatt och stämningen på topp. Efter konserten njöt vi av en god middag tillsammans med många tidigare cajor. Det blev mycket sång, många minnen och trevlig samvaro.

 

Genast följande onsdagsövning presenterade Olav en del av vår nya repertoar, sakral musik. Vi bekantade oss bl.a. med Olavs egen komposition, som skall framföras på vår följande konsert under inkommande vår. 

Årets sista övning hölls den 7 december.

           

2017
Vi gav oss i kast med Olavs nya musik till en psalm ur Psaltaren “Du omsluter mig”. Inte helt lätt, men vacker och inspirerande. Efter ett körläger i början av februari hade vi kommit en bit på väg. De flesta i kören hade ett parallellt projekt dvs VNSMF:s 100-årsjubileumskonsert den 25 mars. 
I början av april fick Cajornas solist, Pia-Lena Kastus-Lindholm, FSSMF:s utmärkelse “Årets körsångare”. Utmärkelsen överräcktes och firades i Åbo med festmiddag och underhållning. Största delen av kören deltog och firade med Pia-Lena. 
En vecka senare var det dags för uruppförandet av Olavs nya verk ur Psaltaren under två konserter, på påskdagen i Karis kyrka och följande dag i Tenala kyrka. Teddy dirigerade och Olav ackompanjerade vid pianot. Konserten i Tenala var samtidigt Olavs avskedskonsert. Han dekorerades med Cajornas hederstecken i guld som tack för det enorma arbete han gjort för kören under fem år. 
Cajorna stod alltså inför uppgiften att hitta en ny dirigent. Många förfrågningar skickades ut, men utan resultat. Till slut fick vi tips om den nyutexaminerade sångpedagogen Sara Selenius, som var på väg att återvända till hemtrakterna i Västnyland. Sara kom till en övning början av maj och därmed var saken avgjord! Vilken tur vi hade, körens fortsättning är tryggad i händerna på en ny kunnig och inspirerande dirigent.                            Höstterminen inleddes som vanligt med ett körläger, Startskottet, 9-10.9 i Teijo bruksmiljö i Bjärnå.  Söndagen därpå, i Sjundeå kyrka, gav Cajorna en repris på Olav Söderströms avskedskonsert "Du omsluter mig". Teddy Granroth dirigerade och Olavs pianotrio med Eva Wadenström, violin och Jenny Backman-Pråhl, flöjt, ackompanjerade.   Följande framträdande blev VNSMF:s jubileumskonsert i Karis 21.10 under ledning av nya dirigenten Sara Selenius.  Verksamhetsåret avslutades med en välbesökt julkonsert i Pojo kyrka 16.12. Sara Selenius ledde kören med säker hand och Teddy Granroth ackompanjerade på piano.
 

2018

En konsertidé, som diskuterades föregående höst, gick under arbetsnamnet Pyjamaskonserten. Det slutliga resultatet blev Sagodrömmar, en lyckad och mångsidig konsert 4.5, där barnkören Secundo och Ungdomskören medverkade under ledning av Monica Henriksson. Konsertsal var Ekenäs församlingshem. Tidigare under terminen hölls Midvinterfesten (arr. altstämman) i Hultmans källare, och en stor grupp Cajor reste 13-14 april till Åland där körförbundet ordnade sångarträff med nya Körmix-häftet.                         Höstterminen inleddes med Startskottet, 31.8-1.9 på Ramsdals lägergård. Redan 15.9 var det dags för konserten Kvällsseglats, på kulturhuset Karelia. Sara Selenius dirigerade och Amanda Henriksson ackompanjerade på piano. 13.10 uppträdde kören med två sånger på VNSMF:s höstpartaj i Hangö. Höstens stora upplevelse blev resan till Prague Advent Coral Meeting 29.11-2.12. Kören uppträdde under två konserter. Sara Selenius dirigerade och Teddy Granroth ackompanjerade på piano. Julkonserten hölls 16.12 i Ekenäs kyrka, tillsammans med besök av Finlands lucia.

2019

Körens övningar drog igång med fart genast efter nyår. Det gällde en ny repertoar, ett Beatles-medley, som skulle framföras i början av maj.Beatles var inspirerande och Sara Selenius visste hur hon skulle få fram rytm och frasering, som delvis var nya för kören. Konserten uppfördes i Snåresalen under namnet "All you need is love". Där uppträdde också Ungdomskören samt mindre sånggrupper ur Cajorna. Ackompanjemanget sköttes av Nev Nebraska Band. Publiken satt vid bord och det serverades "landgång" med tillhörande dryck. Kvällen avslutades med dans.

Under startskottet på Högsand lägergård i slutet av augusti fräschade kören upp Beatles-reperoaren inför konsert nr 2, som gick av stapeln i Bygdegården i Tenala i medlet av september. Höstterminen gick därefter till att öva inför Julkonserten i Tenala kyrka och till att preliminärt planera en körresa till Vasa följande vår

2020

Vårens övningar inledds med repertoaren som skulle framföras vid träffen med Sekakuoro Sirpaleet i Vasa. Resan skulle ske i slutet av april och detaljerna började vara klara i mars, när corona-pandemin slog till. Plötsligt var allt annorlunda. Restriktioner infördes, vårens planer lades på is. En del av kören började öva på distana med Zoom, och så småningom delades de närvarande i två grupper. Jonathan Lutz ställde upp och övade med den ena gruppen.

Cajorna övade på hösten på två beställningsverk, som komponerats av Amanda Henriksson resp. Emma Raunio inför körens 30_årsjubileumskonsert 2021. Övningarna fortsatte delvis på distans, delvis som närövning i mindre grupper. Restriktionerna skärptes ytterligare under hösten, så den sista övningen i början av december var distansövning för alla körmedlemmar.